View Full Version : Zagadki w tibi
Miki Montana
October 21st, 2007, 19:35
Znalazłem mapę(nową) na tibi.com na której widnieją wyspy które nie mają nazw(jedna dodana , reszta była stara):
http://img158.imageshack.us/img158/7909/mapbiggq3.jpg (http://imageshack.us)
Chodzi mi głównie o tą koło Draconii ale te wyspy koło fibuły też są bardzo zagadkowe.
shuric
October 21st, 2007, 19:45
te obok fibuli byly za czasow 7.1 chyba i tam respil sie gs, moze bylo sie dostac podziemiami fibuli, teraz npc mowia ze tam jaki potwor morski. a obok draconi to nie wiem. a i te obok fibuli to nazwe maja, chyba zapomniane wyspy albo jakos tak, przynajmniek tak mowia npc na fibuli
Miki Montana
October 21st, 2007, 19:50
Wiem czytałem wywiady z npc , którzy mówili o rybakach , którzy zginieli od tajemniczego Pająka . Zostały po nich podobno tylko ciała i siatki. Tylko dziwi mnie Ta koło Draconii i te 2 na zachód od thais(od LightHouse).
misura
October 21st, 2007, 19:53
A może to słynna wyspa Gmów???
Miki Montana
October 21st, 2007, 19:57
Z tego co mówli senior tutki i gm'owi to ich wyspa(GM'ów) znajduje się między Rookgardem a Isle of The King (to ta wyspa na południe od ghostlandu). I do tego podobno jets tam domek + NPC.
Odchodząc od wysp , tibia ma dużo zagadek m.in : Skarbiec Imperatora Kruzaka,Magic LongSword,Podobna Banshee pod Desertem,Basilisk,oraz The Ruthles Seven.
misura
October 21st, 2007, 20:01
Ale i tak chyba wszystko to wiąże się z biblioteką w Hellgate, a konkretniej z językiem beholderów.
luk93
October 21st, 2007, 20:25
Wielka zagadka Rook-a : Spike Sword, myślicie że to możliwe? tak samo mino mag na rooku, ghoul? podobno tylko jedna osoba ma spike sword-a, jest to 102 lvl na rooku Sunrise, ileż on musiał grać żeby taki lvl nabić...
misura
October 21st, 2007, 20:31
O ile mi wiadomo nikt nie ma spike sworda :P Nawet Sunrise. Wiadomo mi jednak, że dawno temu Master Slayer został przeniesiony na wyspę Sword of Fury przez GMa.
Myst'Sharion
October 21st, 2007, 22:11
Tu macie tajna wyspe gmow :D
http://img413.imageshack.us/img413/7448/tibiacityne5ic9.jpg
Znajduje się ona pomiędzy Greenshore a Ghostlandem, niedaleko Isle of the Kings.
Co do tych malych wysepek, to wydaje mi się, że są one na tej mapie aby trochę zapełnić puste miejsca, a tak naprawdę w grze ich nie ma albo są niedostępne.
misura
October 21st, 2007, 22:14
:o, ale fajny ss ;D Moim zdaniem te wyspy istnieją, ale nic na nich nie ma... Po prostu są ;D
Myst'Sharion
October 21st, 2007, 22:20
Wedlug mnie tworzenie pustych przestrzeni jest bez sensu, poniewaz tylko zajmuje miejsce na dysku ;) Dlatego watpie, ze one istnieja.
Magic Monster
October 21st, 2007, 22:23
Myst'Sharion jestes Gm?jak tam to nigdy Gm na guardi nieodpisywal !! wkurza mnie to na maxa i ja mam pewna zagadke dotyczy pewnogo miecza excaliburg!!moze ktos o tym cos wiecej powiedziec?
Myst'Sharion
October 21st, 2007, 22:25
Myst'Sharion jestes Gm?jak tam to nigdy Gm na guardi nieodpisywal !! wkurza mnie to na maxa i ja mam pewna zagadke dotyczy pewnogo miecza excaliburg!!moze ktos o tym cos wiecej powiedziec?
Nie jestem :) Jestem tylko Senior Tutorem :p
Co do excalibuga, to jest to legendarny miecz, można o nim usłyszeć od wielu NPC i przeczytać w różnych tibijskich książkach. Jego isnienie nie zostało potwierdzony ;)
shuric
October 21st, 2007, 22:29
zagadkowy jest winged helmet. nie da sie zliczyc ile bylo juz fake-spoilerow
misura
October 21st, 2007, 22:32
Sam kiedyś zastanawiałem się na jego rozwiązaniem :P Zdobycie winged helmeta długo będzie zagadką ;]
Bembik
October 22nd, 2007, 07:32
Nie jestem :) Jestem tylko Senior Tutorem :p
Co do excalibuga, to jest to legendarny miecz, można o nim usłyszeć od wielu NPC i przeczytać w różnych tibijskich książkach. Jego isnienie nie zostało potwierdzony ;)
jak to nie?
Ten mieczy mozna zobaczyc robiac bodajrze dreamers challenge =) Potem poszukam Ss'ka dla Was
Magic Monster
October 22nd, 2007, 14:41
no ale Myst'Sharion skad masz ta fotke?
Myst'Sharion
October 22nd, 2007, 15:29
no ale Myst'Sharion skad masz ta fotke?
Klik (http://spots.tibiacity.org/image.php?id=1513&sort=DESC) ;)
@Bembik: No nie wiem, ja go tam nie widzialem robiac sam Challenge ;) Chyba, że widać go dopiero po misjach z demonic essences. Ale jak masz screena to chetnie zobacze ^^
Seccus
October 22nd, 2007, 15:49
@Bembik
na poi
http://hunted.pl/wp-content/uploads/2006/12/excalibugroom.jpg (screen nie mój)
Miki Montana
October 22nd, 2007, 16:13
Z tego co mówli to podobno jak sie daje tam look to pisze "you see stone" bo był na nim kamień. Ale tej fotki nie widziałem(bez kamienia) którą pokazał seccus.
Myst'Sharion
October 22nd, 2007, 17:05
Ciekawe. Gdzie to jest tak doklaniej? W ktorej sali na POI? :p No i jezeli nie pisze 'You see an excalibug' to nie mamy pewnosci ze to on. Wyglada dosc skromnie jak na najpotezniejszy miecz w tibii ;)
misura
October 22nd, 2007, 17:10
Siła tkwi w prostocie... Ja niestety jak byłem na poi to nie doszedłem do takiego pokoiku (bynajmniej nie pamiętam :P). Zgadzam się z przedmówcą... Skąd możemy wiedzieć, że to excalibug? Żeby dali look na nim to bym może i uwierzył :D
Miki Montana
October 22nd, 2007, 17:55
Nic to nie da że dadza look , tak jak wcześniej pisałem , tam pisze"you see stone.". A to nie komnata tylko jak sie zbacza z drogi(kolo dźwigni) to wędruje się tam
Miki
October 22nd, 2007, 21:08
muszę się pochwalić (xD) byłem widziałem ale nie pisze nic innego jak You see a stone.
mnie ciekawi zagadka mino maga na rooku poza tym lubie robić jakieś trudne questy które wymagają nieco więcej inteligencji niż idź i zabij (postman np :P)
Miki Montana
October 23rd, 2007, 14:14
muszę się pochwalić (xD) byłem widziałem ale nie pisze nic innego jak You see a stone.
mnie ciekawi zagadka mino maga na rooku poza tym lubie robić jakieś trudne questy które wymagają nieco więcej inteligencji niż idź i zabij (postman np :P)
W postmanie prawie nic się nie zabija :P . Teraz nie ma "questów" , są tylko tak jak powiedziałeś "idź i zabij" . Nawet z czasochłonnego Deserta(Dawno temu) zrobili "prosty jak konstrukcja cepa" Quest. Wcześniej(prawdopodobnie) każdy miał osobną komnate a teraz? Wchodzisz , zabijasz slimy ,dajesz itemki na miejsce i po queście. Myśle że będzie jakiś quest ze skarbcem Imp.Kruzaka lub Excalibug ale QUEST a nie "banalna zagadka". Pracownicy CipSoftu nie znają pojęcia Quest:
Quest(z wikipedii)-
"Quest (po polsku "zadanie, misja") to termin używany przez graczy, aby określić zadanie do wykonania w grze. Quest otrzymuje się zwykle poprzez jego przyjęcie w rozmowie z NPC. Questy występują w grach RPG, MMORPG, mudach lub gangsterskich, w przypadku gier RTS mamy częściej do czynienia z misjami. Po wykonaniu zleconego nam zadania, otrzymujemy zwykle nagrodę. Najczęściej są to pieniądze lub punkty doświadczenia, czasem rzadki przedmiot.
Questy można podzielić na główne i poboczne. W grach RPG i gangsterskich, questy główne mogą układać się w tzw. "drzewo" - oznacza to, że od naszych decyzji, oraz od tego czy udało nam się wykonać questy i z jakim skutkiem, zależy fabuła gry. Częściej jednak gra posiada z góry ułożoną historię (fabuła liniowa), a questy następują jeden po drugim.
Questy poboczne to dodatkowe zadania, pozwalające na zarobienie pieniędzy i doświadczenia w ciekawy sposób. Z definicji nie mają one żadnego wpływu (lub ich wpływ jest niewielki) na fabułę gry, natomiast wykonanie jednego questu pobocznego, umożliwia otrzymanie innego, trudniejszego, ale również pobocznego zadania.
Gry można także podzielić ze względu na skutki przegrania questu. W niektórych grach questy można podejmować tylko raz, ale zdarza się to niezmiernie rzadko i zwykle dotyczy questów pobocznych, chyba że mamy do czynienia z grą o nieliniowej fabule - wtedy przechodzimy do innej gałęzi "drzewa". Dużo częściej każdy quest można powtarzać wielokrotnie, do skutku."
To ma być wyzwanie a nie zagadka którą rozwiążemy na tibi.xx.pl lub tibi.erig.net
luk93
October 24th, 2007, 19:59
też lubię się nachodzić, pogłówkować, a nie iść, zabić, wrócić, powiedzieć, i cieszyć się wygraną, bardzo podoba mi sie postman quest, i ciekawi mnie spike sword, mino mag i ghoul na rooku :D
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.