PDA

View Full Version : Atak DDoS na Serwery Tibijskie

Miki Montana
October 26th, 2007, 18:46
Jak Informuje nas Cipsoft wczorajszego dnia zostały zaatakowane Serwery tibijskie przez DDoS-(atak na system komputerowy lub usługę sieciową w celu uniemożliwienia działania poprzez zajęcie wszystkich wolnych zasobów, przeprowadzany równocześnie z wielu komputerów (np. zombie).)
Niestety przez to wiele osób zostało "zrookowanych" do 0 lvl . Pojawili się oni na Rook-u , ze statami równymi 0 oraz z ponad 65 000 hp i many. Wczoraj serwery Antica i Aldora zostały zrestartowane , jutro prawdopodobnie zostaną następne serwery zrestartowane. CipSoft informuje nas też , że zostaną oddane dni Premium Account , oraz o tym że w niedługim czasie ten problem zostanie rozwiazany.

Jak myślicie , czy CipSoft robi coś w kierunku zachowywania naszych baz danych (charakterów oraz Personalnych) przed Hakerami czy poprostu to olewa? Dodajmy to że , to nie pierwszy taki wybryk(mam nadzieje ze ostatni) - jakieś 6 miesięcy temu też był atak DDoS lecz 5 Serwery zostały zrestartowane i nie było takich problemów jak dzisiaj.

m4tek
October 26th, 2007, 20:07
dawno dawno temu jak zaatakowali tak Tibii przez tydzien nie bylo ;) a teraz zaatakowali i dziala dalej bez wiekszych szkod(mniejsze niz wtedy), odpowiedz nasuwa sie sama - ROBIA!

Miki
October 26th, 2007, 22:49
BUU! Hackerom mówimy nie!
ale to już nie pierwszy raz przydałby by się lepsze zabezpieczenia dla Cip Softu :P

shuric
October 27th, 2007, 17:47
a ja sie lognac nie moge

Myst'Sharion
October 27th, 2007, 19:17
O ile sie nie myle, to w przypadku wystapienia ataku typu DDoS dane nie sa narazone. Hackerzy nie sa w stanie przejac danych personalnych i/lub danych do kont w czasie takiego ataku. Jedynym celem ataku DDoS jest pozbawienie dostepu do serwera (Denial of Service).
Jestem pewien, ze CipSoft stara sie przeciwdzialac atakom na swoje serwery, jednak nie zawsze jest to mozliwe.

m4tek
October 27th, 2007, 19:44
tu sie zgodze z Myst'em.

wiecie oni musza dbac o te servery i pracowac nad zabezpieczeniami, bo inaczej Tibia nie bedzie bezpieczna itp i nie bedzie tak popularna a oni straca kase :)

Miki Montana
October 28th, 2007, 15:53
O ile sie nie myle, to w przypadku wystapienia ataku typu DDoS dane nie sa narazone. Hackerzy nie sa w stanie przejac danych personalnych i/lub danych do kont w czasie takiego ataku. Jedynym celem ataku DDoS jest pozbawienie dostepu do serwera (Denial of Service).
Jestem pewien, ze CipSoft stara sie przeciwdzialac atakom na swoje serwery, jednak nie zawsze jest to mozliwe.

Ale z tego co mi się zdaje to 1/4 ludzi miała 0 lvl , więc jeżeli nie atak DDoS to zrobił to kto? Przecierz dostęp do danych(kont) mają tylko ci ,którzy hostują go oraz ci co się włamią do niego (chyba).

misura
October 28th, 2007, 17:26
To nie było spowodowane tym, że ktoś uzyskał dostęp do tych postaci, tylko tym, że serwery oszalały pod wpływem ataku DoS (czytnij na wikipedii o co chodzi, to od razu zrozumiesz ;]).

Miki Montana
October 28th, 2007, 18:37
wiesz , hakerką sie nie zajmowałem(i nie zajmuje :P) , ale CipSoft zarabia tyle na Pacc'u że mógłby trochę polepszyć zabezpieczenia . Nie lubię się martwić o Postac ;]

Myst'Sharion
October 28th, 2007, 19:45
Zapewniam cie, ze CipSoft stara sie o bezpieczenstwo swoich serwerow, ale niektorych atakow nie da sie uniknac. Miedzy innymi po to sa codziennie serversavy, zeby mozna bylo latwo odzyskac uszkodzone dane ;) Jedynych 'hackerow' jakich mozecie sie obawiac to dzieciaki wysylajace hacklinki w grze - chociaz i tutaj osoba majaca choc troche oleju w glowie nie ma sie czego obawiac :p